Niet-destructief onderzoek (NDO) – Uitleg & Toepassing

Deel dit bericht

Niet-destructief onderzoek geeft u inzicht in de kwaliteit en staat van een object, zonder dat deze beschadigd wordt. Wat is NDO precies? En in welke situaties wordt NDO toegepast? Lees er hier meer over.

Wat is niet-destructief onderzoek (NDO)?

Niet-destructief onderzoek (NDO) omvat onderzoekstechnieken waarbij de kwaliteit van een object wordt geïnspecteerd, zonder deze te beschadigen. Bijvoorbeeld door middel van een visuele inspectie of door een röntgenfoto te maken.

Niet destructief onderzoek is vooral benodigd bij onderdelen die onvoldoende visueel te beoordelen zijn. Denk hierbij aan grote tandwielen of stalen oppervlakken. Scheurvorming van dergelijke onderdelen is vaak niet met het oog waar te nemen.

Niet-destructief onderzoek (NDO) wordt ook wel niet-destructieve inspectie (NDI), niet-destructieve evaluatie (NDE) en niet-destructief testen (NDT) genoemd.

Destructief onderzoek (DO)

Tegenover NDO staat destructief onderzoek (DO). Bij dit soort onderzoeken gaat een deel van het onderzochte object verloren. Destructief onderzoek is regelmatig noodzakelijk om betonkwaliteit te kunnen achterhalen. Deze kennis is vervolgens input om een object te beoordelen op constructieve veiligheid.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Toepassingen van NDO

In tegenstelling tot destructieve onderzoeken, kan een NDO op het gehele object plaatsvinden aangezien deze het object niet aantasten. Met een NDO wordt de staat van een materiaal of object bepaald, bijvoorbeeld door het analyseren / inspecteren van:

  • Staaldiktes
  • Laskwaliteiten
  • Scheurvorming van tandwielen
  • Hotspots in elektrotechnische installaties
  • Vet- of oliemonsters

Voorbeelden van niet-destructieve onderzoeken

Er bestaat een breed scala aan niet-destructieve onderzoeken. Wat voor onderzoek geschikt is, hangt uiteraard af van het object en het vraagstuk. De specialisten van A-Quin kunnen u van dienst zijn met verschillende NDO’s die te combineren zijn met de volgende inspecties:

Wat is de staat van uw object?

Wij kunnen u helpen bij het beantwoorden van deze vraag. A-Quin is specialist in inspecties en advies bij infrastructurele vraagstukken. Wij ondersteunen u graag met advies en inspecties zoals niet-destructieve onderzoeken.

Aanpak op maat

Ieder vraagstuk is anders. We laten onze inspecties en adviesdiensten graag aansluiten op uw behoefte. Dat begint wat ons betreft met een kennismakingsgesprek. Op basis van uw uitdagingen en vragen bepalen we samen de aanpak.

Meer lezen over beheer & onderhoud?

Bekijk dan ook deze artikelen: