graffiti

Is graffiti schadelijk voor een object? | Beheer & Onderhoud

Deel dit bericht

Heeft graffiti een negatieve invloed op de constructieve veiligheid van een kunstwerk of object? En wat kunt u doen als u hiermee te maken krijgt? Lees er hier meer over.

Wat is graffiti?

Het woord graffiti komt uit het Italiaans en betekent “ingekraste tekeningen”. Graffiti is in het Nederlands een verzamelnaam voor tekeningen, teksten en afbeeldingen die met verf zijn aangebracht op (min of meer) openbare plekken.

Graffiti is van alle tijden. Zo schreven Romeinen al teksten op muren en monumenten. Tegenwoordig kennen we graffiti vooral van viaducten, geluidswallen langs de snelweg, bruggen en andere openbare objecten.

Afbeelding: Graffiti op viaduct aangetroffen tijdens civiele inspectie door A-Quin

Is graffiti schadelijk voor een object?

Dus is graffiti schadelijk voor een object? Het antwoord op die vraag is tweeledig. Graffiti op zichzelf is niet schadelijk voor de constructieve veiligheid van beton. Sterker nog, het is zelfs andersom:

“De verf van de graffiti werkt eerder als een soort bescherming voor het kunstwerk dan dat deze nadelig inwerkt op het beton.”

Olivier Dolk, projectleider werktuigbouwkundige inspecties bij A-Quin

Wanneer de graffiti moet worden verwijderd, wordt het een ander verhaal. Het verwijderen van graffiti kan het beton en de constructie van het kunstwerk ernstig beschadigen.

Afbeelding: Graffiti onder viaduct aangetroffen tijdens civiele inspectie door A-Quin

Graffiti verwijderen

Het verwijderen van graffiti is een kostbare klus. Het gaat hier namelijk niet alleen om het verwijderen van de verflaag, maar ook om de extra herstelwerkzaamheden die hierbij komen kijken. Tijdens het reinigen wordt ook het bouwmateriaal – zoals beton – of onderliggende verflagen aangetast. Dit moet dan naderhand weer hersteld worden. Er zijn drie gangbare methodes voor het verwijderen van graffiti:

  • Zandstralen
  • Chemische reiniging
  • Reiniging onder hoge druk

Afhankelijk van de verf die gebruikt is, wordt bepaald welke methode het meest geschikt is om de graffiti te verwijderen. Om uw object preventief te beschermen tegen graffiti, kunt u een anti-graffiti coating aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de verf in het vervolg gemakkelijker te verwijderen is. Daarmee is ook het verwijderen minder schadelijk voor uw object.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Graffiti & Inspecties

De inspecteurs van A-Quin komen geregeld graffiti tegen op objecten en kunstwerken. Zo ook tijdens een jaarlijks terugkeren groot civiel (NEN2767) en elektrotechnisch onderzoek in opdracht van Gebroeders Van der Lee voor Rijkswaterstaat. De te onderzoeken objecten, verdeeld over arealen Noord-, Zuid- en Oost-Nederland, zijn veelal van beton en asfalt. Hier troffen onze inspecteur regelmatig graffiti aan. Graffiti wordt tijdens een inspectie gerapporteerd als esthetisch gebrek in de categorie Verzorging. Bovendien wordt er melding gemaakt wanneer het om kwetsende teksten gaat.

Advies bij beheer & onderhoud van uw object(en)?

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. We kunnen u bijstaan met inspecties en advies rondom beheer van uw object. Bovendien kunnen we u ondersteunen bij het inrichten van het onderhoud en het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan.

In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over beheer & onderhoud?

Bekijk dan ook deze artikelen: