De gevaren van betonrot | Beheer & Onderhoud

Deel dit bericht

Overal om ons heen zijn civiele objecten gemaakt met beton. Maar wat gebeurt er als er verval ontstaat in het beton? Lees hier meer over de gevaren van betonrot.

Wat is betonrot?

Betonrot is bepaalde schade aan beton, die na verloop van tijd kan ontstaan. Het beton gaat als het ware ‘rotten’. Het is van belang betonrot tijdig te signaleren en de nodige herstelwerkzaamheden aan het aangetaste bouwdeel uit te laten voeren. Zo worden risico’s ingeperkt en wordt de veiligheid van het object gewaarborgd. Betonrot is onder andere te herkennen aan:

  • Donkere plekken in het beton
  • Bruine puntjes in het beton
  • Roestplekken rond de wapening
  • Scheuren in het beton
  • Afbrokkeling van het beton

Afbeelding: Afbrokkeling beton viaduct

Wanneer men het over betonrot heeft, wordt meestal roest in gewapend beton bedoeld. Als CO2 de poriën van het beton binnendringt, ontstaat carbonatatie. Oftewel, vocht bereikt de stalen wapening met roest als gevolg.

Afbeelding: Roestende wapening in beton, Hippodroom, Oostende (bron: MADe)

Gevolgen van betonrot

Betonrot kan een negatieve invloed hebben op de veiligheid van een object. Beton dat aangetast, verroest, gescheurd of afgebrokkeld is, maakt een constructie minder stevig en betrouwbaar. Bovendien is betonrot een continu proces. Wanneer ergens betonrot ontstaat, bijvoorbeeld in de vorm van roest, zal dit door de tijd heen verspreiden en verergeren. Daarom is het van belang dat betonrot tijdig wordt gesignaleerd en hersteld.

In veel gevallen wordt betonrot pas geconstateerd wanneer er zichtbare schade, bijvoorbeeld in de vorm van scheuren of breuken is ontstaan. “Feitelijk ben je dan al te laat. Repareren kost tot zes keer meer dan preventiemaatregelen. Ik pleit er daarom voor in een vroeger stadium te inspecteren en maatregelen te treffen”, aldus Rob Polder, hoogleraar materiaalkunde aan TU Delft en onderzoeker bij TNO (bron: RD).

Betonrot op tijd signaleren? Laat uw object dan regelmatig inspecteren. Tijdens civiele inspecties wordt door de inspecteurs van A-Quin altijd ook gekeken naar de gezondheid van het beton. Wanneer tekenen van betonrot worden ontdekt, wordt hierover gerapporteerd en worden mogelijke vervolgstappen besproken.

Afbeelding: Wapeningscorosie beton

Aangetast beton herstellen

Aangetaste plekken in beton worden doorgaans gerepareerd. In de meeste gevallen is vervanging van het bouwdeel dus niet nodig. Het aangetaste beton wordt dan weggehakt. De wapening wordt vervolgens grondig gereinigd en de gaten worden opgevuld met nieuw, schoon beton. In de regel gaat een reparatie van betonrot zo’n tien jaar mee. Daarna moet het opnieuw hersteld worden.

Zo kunt u betonrot vermijden

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. In het geval van betonrot betekent dit dat ‘risicoplekken’ preventief kunnen worden behandeld. Bovendien kan betonrot vermeden worden door:

  • Een volledige en ruimschootse bedekking van de wapening
  • Een lage water/cementfactor
  • Geen verhardingsversneller, calciumchloride, te gebruiken (tegenwoordig verboden in de bouw)

De conditie van uw object in kaart brengen? | A-Quin helpt

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring waarmee ze u kunnen voorzien van waardevolle inzichten en bruikbaar advies.

We staan u graag bij met advies en inspecties om de veiligheid en het goed functioneren van uw object te waarborgen. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over beheer & onderhoud?

Bekijk dan ook deze artikelen: