Assetmanagement | Taken & verantwoordelijkheden assetmanager

Deel dit bericht

Als assetmanager bent u verantwoordelijk voor de instandhouding van uw asset en draagt u er zorg voor dat deze zijn functie behoudt. Maar wat houdt dit concreet in? Lees hier meer over de taken en verantwoordelijkheden van een assetmanager.

Wat is een assetmanager?

Een assetmanager draagt zorg voor het functioneren en voor de instandhouding van zijn asset(s). Uitgangspunt hierbij is dat doelen, risico’s en kosten in balans zijn.

Toepassen van informatie- en prestatiemanagement biedt mogelijkheden om de besluitvorming te verbeteren en helpt een optimale balans te vinden tussen kosten, risico’s en prestaties. Een goede implementatie van assetmanagement draagt structureel bij aan het verbeteren van het bedrijfsresultaat.

Beheer en onderhoud van het object is hier een groot onderdeel van, maar hier stopt assetmanagement niet. Assetmanagement omvat de hele levenscyclus van een asset. Ook vervanging van een object – wanneer dit nodig blijkt – hoort hierbij.

Om beslissingen te kunnen nemen m.b.t. vervanging/vernieuwing of reparatie van een asset is kennis nodig gebaseerd op juiste en tijdige informatie. Maar ook om de balans te vinden tussen beschikbaarheid en betrouwbaarheid van assets of om de risico’s veroorzaakt door een specifiek bedrijfsmiddel op het bedrijfsresultaat in te schatten.

Definitie van assets

Assets worden op hun beurt als volgt gedefinieerd: “Een asset is een item, ding of entiteit die potentiële of actuele waarde heeft voor een organisatie”. Deze definitie gaat op voor meer organisaties in veel verschillende sectoren en is daarom bewust breder dan fysieke activa.

Binnen de infrastructuur en de industrie gaat het dus over het ontwerp, bouw, gebruik, onderhoud en afdanking van bijvoorbeeld openbaar vervoer, hijskranen, productielijnen en bruggen. Hierbij moet tegelijkertijd rekening gehouden worden met wet- en regelgeving, eisen van belanghebbenden en het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen.

Voorbeelden van assets

Wat voor assets kunnen er dan onder de verantwoordelijkheid vallen van een assetmanager? Wij geven u een paar voorbeelden:

  • Bruggen
  • Rijkswegen
  • Gebouwen
  • Spoorwegen

 

Taken & Verantwoordelijkheden

Een assetmanager heeft als doel om het functioneren van de asset zo goed mogelijk in stand te houden, tegen optimale kosten en met acceptabele risico’s. Concreet draagt een assetmanager onder andere zorg voor:

  • Inrichten van onderhoud
  • Inplannen van inspecties
  • Maken van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
  • Maken van begrotingen
  • Budgetten beheren
  • Financieel inzicht geven in de levensloop van de asset

ISO 55000 voor assetmanagement

De ISO 55000-serie biedt handvatten voor het doelmatig, duurzaam en kosteneffectief beheren van assets. Zo wordt de Total Cost of Ownership (TCO) zo laag mogelijk gehouden, tegen acceptabele risico’s. Voordelen van werken volgens de ISO 55000 zijn:

  • Verbetering van rendement op investeringen
  • Optimale balans tussen risico’s, kosten en kwaliteit van prestaties
  • Verhoogde efficiency & effectiviteit

Benieuwd hoe we u kunnen ondersteunen bij assetmanagement? Bij A-Quin beschikken wij over specialistische kennis over assetmanagement volgens de ISO 55000-serie. Neem contact op voor meer informatie via: 0184 – 41 07 12

Informatie over assets actueel houden | Inspecties

Het van essentieel belang dat de assetmanager beschikt over actuele informatie over de staat en het functioneren van de asset. Zo is hij in staat om onderhoud optimaal in te richten, realistische begrotingen te maken en verkleint het risico van onverwachte kosten.

Door regelmatig inspecties te laten uitvoeren, houdt u de informatie over de staat en het functioneren van uw assets actueel. Meer informatie? Bel: 0184 – 41 07 12

Meestal begint dit met een zogeheten programmeringsinspectie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de vervangingstermijn en worden risico’s in kaart gebracht. De bevindingen uit deze inspectie bieden waardevolle input voor het meerjarenonderhoudsplan.

Naast de programmeringsinspectie, is het raadzaam om periodiek ook andere inspecties te laten uitvoeren. Welke inspecties dat zouden moeten zijn, hangt af van de situatie en het asset. Denk aan een elektrotechnische inspecties zoals NEN 3140 bij bewegende kunstwerken of duikinspecties wanneer een deel van de asset onder de waterlinie staat.

Advies & ondersteuning bij assetmanagement | A-Quin

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. We kunnen u bijstaan met inspecties en advies rondom assetmanagement. Bovendien kunnen we u ondersteunen bij het inrichten van het onderhoud en het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan.

In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over beheer & onderhoud?

Bekijk dan ook deze artikelen: