Thermografisch onderzoek – Uitleg & Toepassing

Deel dit bericht

Thermografisch onderzoek helpt schade en risico’s in kaart te brengen van onder andere gebouwen en elektrotechnische installaties. Wat is thermografisch onderzoek precies? En in welke situaties wordt het toegepast? Lees er hier meer over.

Wat is thermografisch onderzoek?

Thermografie is een onderzoeksmethode waarbij de temperatuur van een object contactloos in kaart wordt gebracht. Er wordt een foto gemaakt van het object met een thermografische camera, ook wel infraroodcamera of warmtecamera genoemd.

De thermografische camera legt infrarood licht vast en is voorzien van een detector die golflengte analyseert. Een afbeelding gemaakt met een warmtebeeldcamera wordt een thermogram genoemd. Een thermogram lijkt op een gewone foto maar is radiometrisch. Elke afzonderlijke pixel geeft temperatuurinformatie.

Toepassingen van thermografisch onderzoek

Thermografie valt onder de niet-destructieve onderzoeken. Dit betekent dat de onderzoeksmethode op het gehele object toegepast worden, zonder deze te beschadigen. Thermografisch onderzoek wordt voornamelijk toegepast in elektrotechniek, industrie en bebouwde omgeving. Voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Het inspecteren en beoordelen van elektrotechnische installaties of componenten
  • Het inspecteren en beoordelen van isolatie van gebouwen
  • Het inspecteren en beoordelen van werktuigbouwkundige installaties

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Thermografisch inspecteren van elektrotechnische installaties

In Nederland is elektrisch materieel de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van brand. Het inzicht in brandrisico’s neemt steeds verder toe. Hieruit is de richtlijn NTA 8220 ontstaan. Lees hier het hele artikel over de brandrisico-inspectie NTA 8220.

Thermografie wordt gebruikt om (brand)risico’s in kaart te brengen bij elektrotechnische installaties. Een (plaatselijk) hoge temperatuur, ook wel hotspot genoemd, kan wijzen op een overbelast component of slechte verbinding. Deze risicovolle hotspots zijn met het blote oog niet waar te nemen. Ze kunnen echter wel leiden tot storingen, verkorte levensduur van componenten en brand.

Wil u meer weten over veiligheid en inspecties van elektrotechnisch installaties? Bekijk dan ook eens:

Wat is de staat van uw object?

Wij kunnen u helpen bij het beantwoorden van deze vraag. A-Quin is specialist in inspecties en advies bij infrastructurele vraagstukken. Wij ondersteunen u graag met advies en inspecties zoals niet-destructieve onderzoeken.

Aanpak op maat

Ieder vraagstuk is anders. We laten onze inspecties en adviesdiensten graag aansluiten op uw behoefte. Dat begint wat ons betreft met een kennismakingsgesprek. Op basis van uw uitdagingen en vragen bepalen we samen de aanpak.