Installaties vaak langer mee dan verwacht | Deskundige aan het woord

Deel dit bericht

Veel installaties, zoals bruggen en sluizen, kunnen langer mee dan verwacht. A-Quin’s deskundige Olivier Dolk vertelt er meer over.

Olivier Dolk, projectleider werktuigbouwkundige inspecties van A-Quin, houdt zich tijdens zijn werk onder andere bezig met het inspecteren van beweegbare kunstwerken. Voor het jaarboek van GWW over civiele techniek en infrastructuur spreekt hij hierover met Liliane Verwoolde.

“Inspecties belangrijker dan ooit”

Voor veel beweegbare kunstwerken in Nederland nadert het einde van hun levensduur. Het regelmatig uitvoeren van inspecties is dan van essentieel belang. Deze inspecties worden uitgevoerd door A-Quin. De minister van Infrastructuur en Waterstaat,  Van Nieuwenhuizen, spreekt over ‘groot onderhoud’ aan diverse kunstwerken. Hiervoor is een bedrag van 265 miljoen euro door het Rijk beschikbaar gesteld.

Instandhoudingsadvisering kunstwerken – Rijkswaterstaat & A-Quin

Het beheer van de bewegende kunstwerken in ons land valt onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Om deze taak verantwoord uit te voeren, wint zij met het contract IAK (Instandhoudingsadvisering kunstwerken) deskundig advies in. Onder deze verantwoordelijkheid vallen ook de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De specialisten van A-Quin voorzien Rijkswaterstaat hierbij van inspecties en advies.

Tijdens de inspecties wordt niet alleen naar de esthetische staat van het kunstwerk gekeken, maar worden ook de rapporten van voorgaande inspecties opgevraagd. Op basis van hiervan formuleert A-Quin een advies, waarbij ook de restlevensduur van het kunstwerk wordt aangegeven.

Blijkt extra aandacht nodig? Dan wordt er een monitoringsplan in werking gesteld om functioneel falen te voorspellen. Zo wordt de veiligheid en het functioneren van de installatie gewaarborgd.

Duurzaamheid & Hergebruik: vervanging niet altijd nodig

Binnen A-Quin hebben wij duurzaamheid en hergebruik hoog in het vaandel staan. Als het niet nodig is, geven wij dan ook geen vervangingsadvies af.

“Vanuit duurzaamheid willen we alles uit de brug halen wat er (nog) in zit. Vaak zien we dat allerlei onderdelen in een veel betere staat verkeren dan je vanuit de theorie zou verwachten. Dan is onze opdrachtgever positief verrast. Dankzij onze inspectie krijgt deze inzicht in zowel de functionele als financiële staat van de installaties en kan hij een gefundeerde afweging maken of de installaties aan vervanging toe zijn of met een gedegen onderhoud weer een periode mee kunnen.”

Olivier Dolk, projectleider werktuigbouwkundige inspecties bij A-Quin | Bron: Jaarboek GWW

Benieuwd naar het hele interview? Die lees u hier in het jaarboek over de civiele techniek en infrastructuur 20-21 van GWW op pagina 79.

Ook binnen de bedrijfsvoering van A-Quin speelt duurzaamheid een prominente rol. Het terugdringen van fossiele brandstoffen en CO2 is hier bij ons aan de orde van de dag. “Die inzet hebben we ook voor de projecten waar we aan werken”, aldus Olivier.

Meer weten?

Benieuwd naar andere artikelen rondom beweegbare kunstwerken en assetmanagement? Die vindt u hier:

Instandhoudingsadvies? A-Quin helpt

Efficiënt en toekomstbestendig assetmanagement, dat is het doel. En daar kunnen wij u, als onafhankelijk advies- en inspectiebureau, bij ondersteunen met onder andere:

Kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan en bespaar op onderhoudskosten door het onderhoud zo effectief mogelijk in te richten. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn.

Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.