De veiligheid van natte kunstwerken, zoals bruggen en sluizen, is van groot belang voor alle gebruikers van deze objecten. Is het object beweegbaar? Dan komen daar extra veiligheidseisen bij kijken. Lees hier alles over natte beweegbare kunstwerken en veiligheid.
Natte beweegbare infra
Natte beweegbare infra of kunstwerken zijn assets in of rond het water met bewegende onderdelen. Denk aan hefbruggen of sluizen.
In Nederland hebben we veel met water te maken. Geen land ter wereld heeft zoveel bruggen, sluizen, stuwen en gemalen per vierkante kilometer als in Nederland. Bovendien staat ons volk bekend om onze expertise en ervaring met het onderwerpen en bouwen van natte kunstwerken.
Om de veiligheid van natte (beweegbare) kunstwerken en haar gebruikers te waarborgen, is een gedegen aanpak van (levens)belang. Denk hierbij aan het tijdig uitvoeren van inspecties en onderhoudswerkzaamheden.
Constructieve veiligheid – Natte beweegbare kunstwerken
Het is wettelijk verplicht dat bouwwerken voldoen aan strenge veiligheidseisen. Deze wettelijk verplichte voorschriften zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Niet alleen gebouwen maar ook constructies zoals bruggen vallen onder deze wet. Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor gebruikers, bewoners en de omgeving. Voorschriften uit het Bouwbesluit 2012 hebben onder andere betrekking op de kwaliteit van bouwmaterialen, de aansluiting van gas, elektriciteit, noodstroom, water en de Machinerichtlijn.
Voldoet uw object aan het Bouwbesluit 2012? U leest er hier meer over.
Machineveiligheid – Natte beweegbare kunstwerken
Wanneer een machine deel uitmaakt van een constructie moet deze zowel aan de eisen van het Bouwbesluit 2012 als de Machinerichtlijn voldoen. Bewegende kunstwerken vallen onder deze wetgeving.
De Machinerichtlijn stelt veiligheids- en gezondheidseisen aan elke machine die binnen de EU wordt verkocht of gebruikt. Zo wordt de veiligheid van (het gebruik van) natte beweegbare kunstwerken gewaarborgd. De prestatie-eisen en verplichtingen die voortvloeien uit de Machinerichtlijn zijn opgenomen in het Warenwetbesluit Machines. Dit betekent dat het voldoen aan de Machinerichtlijn in Nederland wettelijk verplicht is.
Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan het artikel Wat u moet weten over de Machinerichtlijn of neem contact met ons op. De specialisten van A-Quin hebben ruime ervaring in machineveiligheid en het werken met de Machinerichtlijn.
Elektrotechnische veiligheid – Natte beweegbare kunstwerken
Om een brug of sluis in beweging te krijgen wordt in veel gevallen gebruik gemaakt van elektrotechnische installaties. Het belang van veiligheid van elektrotechnische installaties wordt benadrukt door de regelgeving op dit vlak. Er zijn verschillende (verplichte) normen en bijbehorende inspecties om elektrotechnische veiligheid te toetsen en te waarborgen:
- NEN 3140 (laagspanning)
- NEN 3840 (hoogspanning)
- NEN 1010 Opleveringsinspecties
- NTA 8220 volgens SCIOS Scope 10
- NEN-EN 50160 Power Quality
- Thermografische inspecties
Meer informatie over elektrotechnische veiligheid? Neem dan contact op met een van onze specialisten of bekijk eens onderstaande artikelen:
Brandrisico-inspectie NTA 8220: voorkomen is beter dan blussen
Wat houdt de NEN 3140 inspectie in?
Wat houdt de NEN 1010 inspectie in?
Thermografisch onderzoek – Uitleg & Toepassing
Duikinspecties
Ligt (een deel van) uw kunstwerk onder het wateroppervlak? Dan bieden duikinspecties uitkomst. Duikinspecties kunnen worden ingezet voor verschillende onderzoeken en inspecties. Denk bijvoorbeeld aan toestandsinspecties, NEN 2767 inspecties of gerichte technische inspecties.
Duikinspecties worden onder andere ingezet om betonkwaliteit op niet-destructieve wijze te toetsen. Normaliter wordt betonkwaliteit op destructieve wijze getoetst door gaten te boren in het beton om dit te kunnen onderzoeken. Dankzij duikinspecties is dit niet altijd nodig. Blijkt een destructieve test toch noodzakelijk? Dan is dit ook mogelijk onderwater.
Duikrobots en schotten maken het mogelijk om inspecties onder water uit te voeren op lastige plekken die bijvoorbeeld moeilijk te bereiken zijn of waar veel stroming is.
Heeft u vragen over de staat of veiligheid van uw asset? Neem gerust contact op.
Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. We kunnen u bijstaan met inspecties en advies rondom de staat, veiligheid en het onderhoud van uw (beweegbare) kunstwerken. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u kunnen helpen.
Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.