Wat houdt de NEN 1010 inspectie in?

Deel dit bericht

Er worden continue elektrotechnische installaties ontworpen, gebouwd en verbouwd. Een nieuwe of aangepaste installatie moet natuurlijk wel veilig zijn. Met de NEN 1010 inspectie voldoet een installatie aan de wetgeving rondom de (veilige) oplevering van elektrische installaties en apparaten.

Wat is de NEN 1010 inspectie?

De NEN 1010 opleveringsinspectie is erop gericht om te zorgen dat de elektrotechnische laagspanningsinstallatie op een veilige manier in gebruik wordt genomen. De norm NEN 1010 beschrijft de minimum veiligheidseisen waar elektrotechnische installaties moeten voldoen bij oplevering. Dit geldt niet alleen voor nieuwe installaties maar ook voor bestaande installaties die ingrijpend zijn verbouwd of aangepast. De NEN 1010 keuring is dus een opleveringsinspectie. Deze hoeft, in tegenstelling tot de NEN 3140, niet periodiek te worden uitgevoerd.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Is het verplicht te voldoen aan de NEN 1010?

Wanneer we puur naar de NEN 1010 kijken, is deze technisch gezien niet verplicht. Echter wordt in de wet wel verwezen naar de norm. Om te voldoen aan de wettelijk verplichte eisen rondom de oplevering van elektrische installaties, biedt de NEN 1010 een praktische richtlijn. Kortom, hoewel de norm niet verplicht is, gaat deze wel hand in hand met wetgeving.

Wil je meer weten over normen en of deze verplicht zijn? Bekijk dan ons artikel Normen – Hoe zit dat eigenlijk?.

NEN 1010 en NEN 3140

De NEN 1010 en NEN 3140 worden regelmatig in één adem genoemd. Maar wat is eigenlijk het verschil? NEN 1010 is een opleveringsnorm. Deze heeft betrekking op nieuwe elektrische installaties of installaties die ingrijpend zijn aangepast. NEN 3140 geeft voorschriften voor de veiligheid van bestaande elektrische installaties.

Meer weten? Bekijk dan: Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140?

Inspectierapport NEN 1010

De bevindingen van een NEN 1010 opleveringsinspectie worden opgenomen in een inspectierapport. Het inspectierapport biedt inzicht in de staat en de veiligheid van de installatie ten tijde van oplevering. Met deze inzichten kunt u als installatieverantwoordelijke aan de slag zodat de installatie veilig en goedgekeurd opgeleverd kan worden.

NEN 1010 – Voorbeeld Rapport

In onze rapportages staan overzichtelijkheid, duidelijkheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Geen onnodig lastige of lange teksten maar een begrijpelijk, werkbaar rapport.

Wilt u zelf bekijken hoe een inspectierapport van een NEN 1010 inspectie eruit ziet? Vraag uw voorbeeld rapportage hier aan.

Heeft u vragen over de NEN 1010? Neem gerust contact op.

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Dat is waarom aannemers en installateurs van elektrotechnische installaties op A-Quin vertrouwen om NEN 1010 keuringen uit te voeren.  In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u kunnen helpen.

Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over de NEN 1010?