Voldoet uw object aan het Bouwbesluit 2012?

Deel dit bericht

Een bouwwerk moet voldoen aan de voorschriften die vastgelegd zijn in het Bouwbesluit 2012. Dit is wettelijk verplicht. Voldoet uw object aan het Bouwbesluit? Lees er hier meer over.

Wat is het Bouwbesluit?

Het Bouwbesluit gaat over veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor gebruikers, bewoners en de omgeving. In het Bouwbesluit 2012 en bijbehorende Regeling Bouwbesluit 2012 staan onder meer voorschriften betreffende:

  • Kwaliteitsbepaling van bouwmaterialen
  • (Aansluiting van) gas
  • (Aansluiting van) elektriciteit
  • (Aansluiting van) noodstroom
  • (Aansluiting van) water
  • CE-Markering

Meer weten over de CE-Markering? Hier lees u meer over CE-Markering voor bewegende bouwwerken.

Voor wie geldt het Bouwbesluit?

Wanneer u bouwt of verbouwt moet u zich altijd houden aan de voorschriften die beschreven staan in het Bouwbesluit 2012. Dit geldt zowel voor bouwwerken met als zonder vergunning. Het Bouwbesluit geldt niet alleen voor gebouwen maar ook voor andersoortige bouwwerken zoals bruggen.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Bouwbesluit 2012 & NEN-Normen

Er zijn verschillende methodes om te voldoen aan de voorschriften van het Bouwbesluit. U kunt gebruik maken van verschillende checklists, normen, richtlijnen en rekenmethoden.

De NEN-normen zijn een goede maatstaf om te voldoen aan bepaalde vereisten van het Bouwbesluit. Dit wordt ook onderschreven door de overheid.

Wilt u hier meer over weten? Hier vindt u meer informatie over NEN-normen.

Bewegende kunstwerken, de Machinerichtlijn & het Bouwbesluit

De Machinerichtlijn is sinds 2012 onderdeel van het Bouwbesluit. Wanneer een machine deel uitmaakt van een constructie moet deze voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2012 èn de Machinerichtlijn. Bewegende kunstwerken zoals bruggen vallen onder deze wetgeving.

Wilt u hier meer over weten? Hier vindt u meer informatie over de Machinerichtlijn.

Om te voldoen aan de Machinerichtlijn kunt u een risicobeoordeling laten uitvoeren. Hierbij worden risico’s geïdentificeerd, geclassificeerd en worden maatregelen beschreven om de risico’s te beperken. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ons artikel over de Machinerichtlijn & RiBo.

Voldoet uw object aan het Bouwbesluit 2012?

Wij kunnen u helpen bij het beantwoorden van deze vraag. A-Quin is specialist in inspecties en advies bij infrastructurele vraagstukken. Wij ondersteunen u graag met advies en inspecties zoals de NEN 1010 Inspectie.

Aanpak op maat

Ieder vraagstuk is anders. We laten onze inspecties en adviesdiensten graag aansluiten bij uw behoefte. Dat begint wat ons betreft met een kennismakingsgesprek. Op basis van uw uitdagingen en vragen bepalen we samen de aanpak.