Conditiemeting en ATEX inspecties in Friesland | A-Quin inspecteert

Deel dit bericht

Twee locaties in het Prinses Margrietkanaal en vier overige aquaducten in Friesland ondergingen een conditiemeting en ATEX inspectie. Wat we precies uitgevoerd hebben en waar? Dat leest u in dit artikel.

Dit onderzoek werd uitgevoerd voor opdrachtgever SPIE Nederland. De NEN 2767 conditiemeting werd op 25 april uitgevoerd. Daarnaast werd op 19 en 20 mei een ATEX “close” inspectie uitgevoerd door ATMOS inspections. Naast inspecties kunnen wij, in samenwerking met ATMOS, ook onderzoeken op explosiegevaar.

Het Prinses Margrietkanaal. Bron: Wikipedia

NEN 2767 conditiemeting Prinses Margrietkanaal

Op 25 april inspecteerde we twee verschillende locaties in het Prinses Margrietkanaal en vier aquaducten op overige locaties in Friesland:

  1. Aquaduct De Geau in Sneek
  2. Aquaduct Mid-Fryslân in Grou
  3. Leppa aquaduct in Akkrum
  4. Prinses Margrietkanaal in Uitwellingerga
  5. Richard Hageman aquaduct in Marsum
  6. Van Harnixmakanaal in Marsum

Wat houdt de NEN 2767 conditiemeting in?

Condities van objecten worden voor veiligheid en betrouwbaarheid in kaart gebracht. Daarvoor bestaat de NEN 2767 conditiemeting. Daarmee wordt de conditie van een object of installatie visueel getoetst.

De conditiemeting geeft een globaal beeld van de conditiestaat van een object. Dit geeft de beheerder input, wanneer het gaat om onderhoudsplanning. Dit is een relatief brede en generieke inspectie. Daardoor brengt de conditiemeting soms meer aan het licht wat verder onderzocht moet worden.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

ATEX inspectie door ATMOS

ATEX inspecties vinden plaats wanneer kans is op gas- en ontploffingsgevaar rondom installaties. Dit is vastgesteld in  Europese Richtlijnen en in Nederland opgenomen in de Arbowet. In het geval van de inspectie bij het Prinses Margrietkanaal ging het om twee aquaducten en vier aquaducten op overige locaties in Friesland.

Tijdens regenval wordt water weggepompt door pompinstallaties in aquaducten. Dit geheel wordt bestuurd door gemaalcomputers. Er komt dus heel wat apparatuur kijken in een aquaduct, waaronder diverse elektrisch aangedreven motoren. Wanneer er vloeistoffen zoals benzine of diesel de pompput instromen door bijvoorbeeld een ongeval of aanrijding, kan er een gasmengsel ontstaan dat ontvlambaar is.

Aandacht voor VGM-jaarthema 2022

Het VGM-jaarthema 2022 staat dit jaar in het teken van voorkomen van gevaarlijke situaties. Tijdens dit project werd er op verschillende manieren aandacht besteed aan veiligheid.

Voor deze opdracht werd voor elke locatie een aparte risicoanalyse opgesteld. Daarnaast beschikken alle inspecteurs minimaal over basis VCA-certificering. De leidinggevende beschikt over volledige VCA-certificering.

Laat A-Quin uw conditiemetingen uitvoeren

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. We kunnen u bijstaan met advies en inspecties om de veiligheid te waarborgen. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring over de NEN 2767 conditiemeting. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we hoe wij u van dienst kunnen zijn.

Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over de NEN 2767 conditiemetingen?

NEN 2767 Conditiemeting

NEN 2767 Conditiemeting | Doel & Uitleg

Rioolwaterzuiveringsinstallaties in Friesland | A-Quin inspecteert

Vaarwegen inspectie in Zuid-Holland | A-Quin inspecteert