Veiligheid is voor A-Quin een topprioriteit en een vereiste voor onze werknemers. Zo wordt er tijdens werkzaamheden geen onnodige risico gelopen. Mans Damen, directeur van A-Quin, geeft het vaak genoeg aan tijdens meetings: ”We werken veilig, of we werken niet.”. Dit jaar besteedt A-Quin met het VGM-aspect extra aandacht aan (potentieel) gevaarlijke situaties. Maar wat is het VGM aspect? En wat doet A-Quin tijdens dit jaarthema?
Wat is het VGM aspect?
Het Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) beheersysteem is nodig om het VCA-certificaat te behalen. Met een VCA-certificaat wordt er gezorgd voor een veilige, gezonde en milieuvriendelijke omgeving voor werknemers. Zonder een goedgekeurd VGM aspect ontvangen wij geen VCA certificaat. Een harde eis omdat dit als kwaliteitskeurmerk geldt voor onze opdrachten.
Karin: ‘De VCA-audit betekent dat ieder veiligheidsaspect in onze organisatie tegen het licht wordt gehouden. Het bewustzijn en de maatregelen omtrent veiligheid worden breed getoetst. Tot aan de stickers op onze gekalibreerde meters toe.
Om het VGM aspect binnen A-Quin te waarborgen wordt per project altijd een apart VGM-projectplan geschreven. In dit projectplan staan onder veiligheid bijvoorbeeld eisen vanuit de ARBO-wetgeving. Denk bijvoorbeeld bij het thema ‘gezondheid’ aan een interne memo, m.b.t. eikenprocessierups en gevaarlijke planten en teken. Iedere organisatie heeft minstens één aangewezen VGM-coördinator die deze taken uitoefent en inspecteert.
VGM-coördinator
Een aangewezen VGM-coördinator is een werknemer vanuit het bedrijf die de werkgever bijstaat op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieuaspecten binnen het bedrijf. Karin Coonen is sinds 2014 verantwoordelijk als VGM-Coördinator bij A-Quin.
Als VGM-coördinator houdt Karin overzicht over lopende projecten. Meerdere werkzaamheden kunnen elkaar overlappen tijdens projecten. De VGM-coördinator zorgt ervoor dat deze werkzaamheden geen gevaar geven aan uitvoerende partijen. Voor elk groot project wordt een apart VGM-plan gemaakt en voor alle kleine projecten wordt jaarlijks een VGM-plan opgesteld. Daarnaast voert de VGM-coördinator meerdere taken uit, waaronder:
- (Helpen bij) opstellen en uitvoeren van de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)
- Adviseren en samenwerken met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging en arbo deskundigen
- Uitvoeren van arbomaatregelen
Bekijk hier de volledige VGM-checklist
VGM-Jaarthema 2022
Was er onlangs een gevaarlijke situatie? Of een situatie die bijna escaleerde in een ongeval of gevaarlijk incident? In 2022 besteden al onze medewerkers extra aandacht aan gevaarlijke situaties en bijna-ongevallen of incidenten. Per werknemer is afgesproken in 2022 minimaal twee potentieel gevaarlijke ongevallen, incidenten of gevaarlijke situaties te melden.
Deze meldingen worden geïnventariseerd en gezamenlijk geëvalueerd tijdens onze Toolboxmeetings. Eens in het kwartaal bespreken we tijdens deze meetings relevante zaken op het gebied van veiligheid. Zo zorgen wij ervoor dat er geleerd wordt van gevaarlijke situaties. Op deze manier is er binnen A-Quin ruim aandacht voor gevaarlijke situaties. En zorgen wij voor de veiligheid van al onze medewerkers.
Inspectie laten uitvoeren?
Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring waarmee ze u kunnen voorzien van waardevolle inzichten en bruikbaar advies.
In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.
Lees meer over preventie
- Veilig werken met elektriciteit
- Inspecties in de agrarische sector om stalbranden te voorkomen
- Brandrisico inspectie bij Exasun
- A-Quin inspecteert Botlekbrug Hoogvliet
- De gevaren van betonrot