Project_002-HEI-19 Werkbezoek

NEN 3140 inspecties langs de Rijksweg | A-Quin inspecteert

Deel dit bericht

In opdracht van Heijmans inspecteert A-Quin elektrotechnische installaties langs Rijkswegen volgens NEN 3140. Lees hier meer over dit project.

Langs onze snelwegen zijn veel elektrotechnische installaties te vinden. Denk aan matrixborden, DRIP panelen en camera’s. Deze installaties vallen onder dynamisch verkeersmanagement, kortaf DVM. Om het functioneren en de veiligheid van deze installaties te waarborgen is het uitvoeren van elektrotechnische inspecties essentieel.

Project_002-HEI-19 matrixborden

Afbeelding: Matrixborden langs de A73

In opdracht van Heijmans Infra B.V. voert A-Quin veiligheidsinspecties uit volgens NEN 3140. Het gaat hier om het inspecteren van Configuration Items (CI’s) van de Vast Onderhoud DVM Ketens (VODK) in het areaal Noord Nederland en Noord-Oost Nederland. Eerder deed A-Quin dit al in Zuid Nederland.

Werkbezoek

Tijdens grote inspectierondes als deze, komen we graag op locatie om te kijken of alles naar wens verloopt. Zo ook bij dit project. Op woensdag 2 juni 2021 vond er op de A73 een werkbezoek op locatie plaats. Het bezoek was georganiseerd rond een WKS (Wegkantsysteem)en CAM (camera).

Project_002-HEI-19 bus Heijmans

Afbeelding: Werkbezoek in juni 2021 op de A73

Scope van het project

In totaal worden er ruim 5.500 installaties geïnspecteerd langs de A15, A12. A50. A325, N325 EN A18. De inspecties zijn gestart in maart 2021. Oplevering vindt plaats in het najaar.

Project_002-HEI-19 Werkbezoek

Afbeelding: Werkbezoek inspecteurs A-Quin in juni 2021 op de A73

NEN 3140 inspecties van DVM installaties

Uitgangspunt voor deze NEN 3140 inspectieronde zijn de wettelijke kaders die ten grondslag liggen aan de norm NEN 3140+A2:2018. De volgende zaken worden hierbij beoordeeld en gerapporteerd:

  • de veiligheid van de installatie
  • het voldoen aan de (betreffende) normen ten tijde van aanleg
  • de noodzaak van het aanpassen en/of verbeteren van geconstateerde gebreken

Regelkast 002-HEI-19

Afbeelding: Inspectie van een regelkast

De wettelijke NEN 3140 keuring bestaat uit 2 deelkeuringen: een visuele inspectie en een “meten en beproeven” deel. Binnen dit laatste wordt door metingen onder andere de werking van het aardlekcircuit vastgesteld, de aardspreidingsweerstand bepaald en isolatieweerstanden bekabeling gecontroleerd.

Aardingsinstallatie 002-HEI-19

Afbeelding: Aardingsinstallatie

De visuele inspectie kan plaatsvinden bij een ingeschakelde installatie, met minimale impact op het functioneren. Voor het meten en beproeven is het nodig de installatie af te schakelen en/of bekabeling los te nemen. Dit heeft dus impact op het functioneren/ de beschikbaarheid van de DVM installaties.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Meer weten over elektrotechnische veiligheid?

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. We kunnen u bijstaan met advies en inspecties om de veiligheid van uw elektrotechnische installaties te waarborgen. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring betreft de NEN 3140 inspectie. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u kunnen helpen.

Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer weten over de NEN 3140?

Meer lezen over de NEN 3140? Bekijk dan ook eens deze artikelen: