NEN 1010 en NEN-EN 60204-1 inspectie de Akersluis

Deel dit bericht

Tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer en Osdorp ligt de Akersluis. De Akersluis is een keersluis bij de Molen van Sloten in Amsterdam. Na intensief onderhoud wordt de keersluis geïnspecteerd. Lees verder hoe dit is verlopen.

Na intensief onderhoud in 2021, kwam opdrachtgever SPIE met de inspectievraag. Op deze manier wordt inzichtelijk of de sluis voldoet conform NEN 1010 en NEN-EN-IEC 60204-1 normering. Op 22 en 23 februari 2022 is dit met een inspectierapport toonbaar gemaakt.

Ongebruikelijk is deze aanvraag niet. Na intensief onderhoud wordt er vaker een opleverinspectie aanvraag ingediend. Dit is niet alleen om aan de normering te voldoen. Ook is dit in het belang van de verzekering.

De inspectie bestond uit twee delen:

  • Visueel onderzoek van de installatie
  • NEN-EN-IEC 60204-1-2018 inspectie m.b.t. de bewegende onderdelen

Wat houdt de NEN 1010 opleverinspectie in?

De NEN 1010 inspectie is een opleverinspectie. Deze vindt plaats na oplevering van nieuwe elektrotechnische installaties of bij ingrijpende veranderingen. De belangrijkste pijlers van de NEN 1010 norm zijn het voorkomen van risico’s op brand en elektrische schokken. Vaak wordt de NEN 1010 inspectie uitgevoerd in combinatie met de NEN-EN 60204-1.

Wat houdt de NEN-EN 60204-1 inspectie in?

De NEN-EN 60204-1 inspectie is gericht op machines. De eisen en aanbevelingen zijn gericht op veiligheid, consistentie in besturingsopdrachten en eenvoudig uit te voeren onderhoud. Samen geven deze twee inspecties een helder beeld van de elektrotechnische toestand van het object.

Groepenkast bij de Akersluis

Wat is er onderzocht bij de Akersluis?

De gehele installatie van de Akersluis is grondig onderzocht. Waaronder op de volgende objecten:

  • Nul- en beschermingsleidingen
  • Aanwezigheid van geschikte schakelaars en scheiders
  • Afscherming van spanningvoerende delen
  • Beveiligings- en bewakingstoestellen
  • Juiste type en plaatsing van noodstop

Na de opleveringsinspectie heeft de inspecteur zijn bevindingen gerapporteerd. Deze rapportage voorziet de opdrachtgever van verdere inzichten.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Aandacht voor VGM-jaarthema 2022

Het VGM-jaarthema 2022 staat dit jaar in het teken van voorkomen van gevaarlijke situaties. Ook bij dit project schonken we op verschillende manieren aandacht aan veiligheid. Dit werd door een apart opgesteld VGM-projectplan waar risico’s breed in beeld zijn gebracht.

Ook een opleveringsinspectie laten uitvoeren?

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. We kunnen u bijstaan met advies en inspecties om de veiligheid van uw elektrotechnische installaties te waarborgen. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring betreft de NEN 1010 opleveringsinspectie. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn.

Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over opleveringsinspecties?

Wat is de NEN-EN 60204-1 inspectie?
A-Quin inspecteert Botlekbrug Hoogvliet volgens de NEN 60204
A-Quin inspecteert rioolwaterzuiveringsinstallaties in Friesland
A-Quin inspecteert Coolsingel Rotterdam volgens NEN 1010
Wat is het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140