De Botlekbrug

A-Quin inspecteert Botlekbrug Hoogvliet volgens de NEN 60204

Deel dit bericht

In opdracht van de A-Lanes en ProRail inspecteerde A-Quin de elektrische installatie van de Botlekbrug in Hoogvliet volgens de NEN 60204. Lees hier meer over dit project.

In Nederland hebben bruggen een belangrijke rol in het hoofdwegennet in Nederland. De bruggen zorgen er ook voor dat we in Nederland met elkaar in verbinding staan. De Botlekbrug is een hefbrug voor gecombineerd weg- en spoorverkeer over de Oude Maas in het Rotterdams havengebied, te Hoogvliet. Ten behoeve van het treinverkeer is één fysiek spoor gerealiseerd. In augustus 2021 vond een NEN-EN-IEC 60204 inspectie plaats op de aanvullend geplaatste technische installaties bij deze spoorverbinding. De inspectie controleert de conformiteit van de geïnspecteerde installatie aan de hand van een visuele controle en een controle met metingen en beproevingen.

Spoorbruggen: speciale eisen en beweegbaarheid

Een spoorbrug is een brug waar een spoorweg over een verkeersweg, een andere spoorweg of een waterweg heen gaat. In Nederland begon de bouw van spoorbruggen nadat er spoorlijnen werden aangelegd die de grote rivieren gingen kruisen. Dit vond plaats na de spoorwegwet van 1860. Op dit moment zijn er ruim 725 spoorviaducten in Nederland en 455 spoorbruggen waarvan de Brug over het Hollandsch Diep de langste spoorbrug van Nederland is en de Zandhazenbrug bij Muiderberg over de A1 de spoorbrug met de langste overspanning van Nederland. In dit artikel staat de spoorverbinding over de Botlekbrug centraal.

Aan een spoorbrug worden diverse speciale eisen gesteld. Een spoorbrug moet bijvoorbeeld zeer sterk zijn door het grote gewicht van een trein. Daarom wordt er vaak een speciale constructie gekozen zoals een vakwerkconstructie of een boogbrug.

Sommige spoorbruggen zijn beweegbaar. De bruggen kunnen open om het scheepvaartverkeer door te laten. Deze bruggen hebben invloed op de dienstverlening en planning van het trein- en scheepvaartverkeer. Bediening en onderhoud is de verantwoording van ProRail en de bedieningstijden worden vastgesteld door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wat is de NEN-EN 60204-1?

De NEN-EN-IEC 60204-1 inspectie is een elektrotechnische inspectie voor machines. Hierbij wordt gekeken naar de veiligheid, consistentie in besturingsopdrachten en eenvoudig uit te voeren onderhoud. De NEN-EN-IEC 60204-1 geeft een praktische invulling aan de Laagspanningsrichtlijn en Machinerichtlijn.

De Machinerichtlijn is een richtlijn die valt onder de Europese wetgeving. Dit houdt in dat de installatie aantoonbaar moet voldoen aan deze richtlijn. Door een NEN-EN-IEC 60204-1 inspectie uit te voeren, voldoet de installatie aan de wettelijke eisen.

Wil je meer lezen over de Machinerichtlijn? Lees dan eens ons artikel Wat u moet weten over de Machinerichtlijn.

De NEN-EN-IEC 60204-1 toetsing bij de Botlekbrug, Hoogvliet.

Van 5 tot en met 18 augustus 2021 inspecteerde A-Quin de aanvullend geplaatste installaties t.b.v. de spoorverbinding over de Botlekbrug. Het betreft:

 • Nieuwe voedingskasten;
 • Bedienings- en besturingsinstallatie;
 • Overige elektrische installatie t.b.v. bedrijfsvoering;
 • Diverse hydraulische aangedreven stangenstelsels (Mechanische Controle Inrichting).

In het rapport van de inspectie zijn de volgende controles gedaan:

Visuele controle

 • De aanwezigheid van nul- en beschermingsleidingen
 • De geschiktheid van de beschermingsleidingen
 • De juiste schakelaars en scheider aanwezig op de juiste locatie
 • De spanning voerende delen voldoende afgeschermd?
 • De locatie en type noodstop
 • De aanwezigheid van documentatie over de installatie
 • De instellingen van beveiligings- en bewakingstoestellen

Afbeelding: Controle m.b.t. aanduidingen volgens NEN-EN 60204-1

Afbeelding: Controle van afscherming van de spanning volgens de NEN-EN 60204-1

Metingen en beproevingen

 • Meting van spanningsverlies
 • Automatische uitschakeling van de voeding van de installatie
 • Isolatie weerstand
 • Functionele en operationele beproevingen

Voorbeeldrapportage inzien?

Tijdens zo’n inspectie worden gebreken en bevindingen in het rapport beschreven. De eventuele gebreken worden geclassificeerd en geven de mate van urgentie aan.

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Brug laten inspecteren? | A-Quin staat voor u klaar

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring waarmee ze u kunnen voorzien van waardevolle inzichten en bruikbaar advies.

We staan u graag bij met advies en inspecties om de veiligheid en het goed functioneren van uw object te waarborgen. In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over de NEN-EN 60204-1?