Keurmerken, certificaten & normen | Doel & Uitleg

Deel dit bericht

Wat zijn de verschillen tussen keurmerken, certificaten en normen? Zijn deze verplicht en welke voordelen zijn er? Als je hier niet dagelijks of wekelijks mee te maken hebt, is het verschil niet altijd even duidelijk. Lees in dit artikel meer over keurmerken, certificaten en normen.

Wat is een norm?

Een norm komt voort uit afspraken die zijn gemaakt over een onderwerp. De verantwoordelijkheid in Nederland voor het coördineren en vastleggen van deze afspraken ligt bij de NEN.

Zijn normen wettelijk verplicht?

Het is wettelijk verplicht om aan te tonen dat er een bepaald niveau van veiligheid wordt bereikt. Een norm, certificaat of keurmerk is in de sector infrastructuur niet wettelijk verplicht. Hoewel de normen niet wettelijk verplicht zijn, verwijst de overheid wel vaak in wetten naar dergelijke normen. Hierdoor zijn de normen praktisch onmisbaar om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Wilt u meer weten over normen en de verplichtingen? Bekijk dan ons artikel Normen – Hoe zit dat eigenlijk?.

Wat zijn certificaten en keurmerken?

Certificaten en keurmerken zijn een gevolg van een inspectie van een norm. Uit een inspectie die volgens de norm wordt uitgevoerd, komt een certificaat. Na afloop van de inspectie, ontvangt u een certificaat. Met dit bewijs kunt u aantonen dat er is voldaan aan de eisen die beschreven staan in de norm. Voldoet u hier niet aan, staan de verbeterpunten vermeldt.

Voor veel certificaten is er ook een keurmerk beschikbaar. Een keurmerk kunt u gebruiken voor diverse marketingdoeleinden als een productverpakking of onderaan de website.

“Normen en certificatie gaan vaak hand in hand. In de norm worden eisen vastgelegd waar een product of dienst aan moet voldoen.” Harmen Willemse in een interview met NEN.

Voordelen van periodiek inspecteren

Door producten en werkwijzen te laten inspecteren op normen volgens de NEN, wordt er aangetoond dat er voldaan wordt aan bepaalde wet- en regelgeving.

Andere voordelen zijn:

  • Aantal normen gelden ook Europees of mondiaal niveau
  • Inzicht in de staat van het te inspecteren object
  • Geeft input voor een onderhoudsplan en effectief budgetteren
  • Blijft voldoen aan de eisen van de verzekeraar

Tip voor bezitters van een keurmerk of certificaat; “Let op de geldigheid van jouw certificaat of keurmerk. Om aan te tonen dat je voldoet aan de eisen van de norm, is het slim om certificaten en keurmerken goed zichtbaar op de website te vermelden” Harmen Willemse in een interview met NEN.

Inspectie uitbesteden?

A-Quin inspecteert en adviseert op het gebied van infrastructurele vraagstukken. We kunnen u onder andere van dienst zijn met:

Inspectie laten uitvoeren? A-Quin helpt!

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring waarmee ze u kunnen voorzien van waardevolle inzichten en bruikbaar advies.

In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.