duikinspectie_duiker

Duikinspecties – Uitleg & Toepassing

Deel dit bericht

Constructieve veiligheid stopt niet ter hoogte van het wateroppervlak. Ook onderwater moeten objecten geïnspecteerd worden. Hoe werkt een duikinspectie? En wanneer wordt dit toegepast? U leest er hier meer over.

Wat is een duikinspectie?

In samenwerking met professionele duikers worden onder het wateroppervlak inspecties uitgevoerd. Denk hierbij aan het inspecteren van (civieltechnische) constructies zoals kades, sluizen en gemalen of bodemonderzoeken.

Hoe werkt een duikinspectie?

Tijdens een duikinspectie werken professionele duikers en inspecteurs samen. Het duikteam bestaat uit drie personen: een duiker, een reserve duiker en een begeleider om te veiligheid te waarborgen. Bovenwater, op een boot of op de kade, bevindt zich de inspecteur.

De duiker is de oren, ogen en handen van de inspecteur. Zij staan tijdens de inspectie in een liveverbinding. Onderwater wordt gefilmd en worden er foto’s gemaakt. Via een monitor worden deze beelden bovenwater direct getoond. De duiker draagt een helm en is daarmee in staat onderwater te praten met het team bovenwater.

Het gemaakte beeldmateriaal wordt in de meeste gevallen na de inspectie overhandigd aan de opdrachtgever.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Samenwerking A-Quin & duikbedrijf Hercules

Voor duikinspecties werken de inspecteurs van A-Quin samen met duikbedrijf Hercules. De duikers van Hercules beschikken over specialistische kennis en vaardigheden om inspecties onderwater te kunnen ondersteunen.

Soorten duikinspecties

In de meeste gevallen zijn duikinspecties visueel (niet-destructief). Denk hierbij aan onderzoeken zoals toestandsinspectiesNEN 2767 inspecties of gerichte technische inspecties. Het is echter ook mogelijk destructieve onderzoeken uit te voeren onder water. Zo kan de bewapening van een constructie worden onderzocht. Dan wordt er een monster van zo’n 10-12 cm uit het beton geboord om in het lab te laten onderzoeken. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van het beton en de bewapening en wordt er op betonrot getoetst.

Wat is de staat van uw object onder de waterlinie?

Wij kunnen u helpen bij het beantwoorden van deze vraag. A-Quin is specialist in inspecties en advies bij infrastructurele vraagstukken. Wij ondersteunen u graag met advies en inspecties, ook onderwater.

Aanpak op maat

Ieder vraagstuk is anders. We laten onze inspecties en adviesdiensten graag aansluiten op uw behoefte. Dat begint wat ons betreft met een kennismakingsgesprek. Op basis van uw uitdagingen en vragen bepalen we samen de aanpak.