inspectietool a-quin app

Efficiënter inspecteren | A-Quin ontwikkelt inspectietool

Deel dit bericht

A-Quin ontwikkelt een mobiele inspectietool voor efficiëntere inspecties en uniformere rapportages. Lees hier meer over de ontwikkeling van A-Quin’s inpectietool.

Inspecteurs van A-Quin kunnen binnenkort inspecties uitvoeren met behulp van A-Quin’s inspectietool. De applicatie maakt het eenvoudiger om gegevens op locatie te verwerken en rapportages te maken.

Olivier Dolk en Barend de Waal Malefijt zijn beide inspecteurs bij A-Quin. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling van de inspectietool. Hiervoor werken ze samen met een partner voor de technische realisatie van hun ideeën.

“We hebben verschillende [bestaande, red.] inspectietools gebruikt, maar dan was het vaak lastig andere functionaliteiten geïmplementeerd te krijgen. Nu hebben we alles zelf in de hand”, legt Olivier uit.

A-Quin’s inspectietool

Voor een inspectie moeten inspecteurs veel gegevens verwerken. Denk aan foto’s die gemaakt zijn op locatie en gebreken die gedocumenteerd moeten worden. Met A-Quin’s inspectietool wordt dit proces een stuk eenvoudiger.

Olivier: “…met een eigen tool kunnen we heel gericht investeren in functionaliteiten die belangrijk zijn voor onze klanten.”

A-Quin’s inspectietool is een mobiele app. Gegevens en foto’s, inclusief bijbehorende GPS locaties, kunnen direct in de app worden verwerkt. Dit moest voorheen handmatig worden gedaan na afloop van de inspectie.

 

Efficiënter inspecteren & Uniformer rapporteren

De gegevens die de inspecteur in de tool verwerkt, worden direct in een rapportageformat gegoten. Hiervoor hoeft de inspecteur dus niet meer zijn eigen aantekeningen achteraf te verwerken.

“Het proces van rapporteren in de inspectietool kun je zien als het invullen van een online formulier”, legt Barend uit. Hierdoor zijn inspecties niet alleen efficiënter, rapportages zijn ook minder onderhevig aan persoonlijke interpretatie.

Zo bevat de app gestandaardiseerde gebrekenlijsten waarbij de inspecteur alleen gebreken hoeft aan te kruisen. Dit elimineert differentiatie tussen inspecties en inspecteurs door bijvoorbeeld andere verwoordingen.

Voorbeeldrapportage inzien?

Benieuwd hoe een inspectierapport van onze specialisten eruit ziet? Vraag hier uw voorbeeldrapportage aan.

Offline werken

Tijdens inspecties zijn inspecteurs regelmatig op plekken zonder bereik, zoals een tunnel of kelders. Een app die afhankelijk is van internet is dan nutteloos. Daarom werkt de inspectietool ook offline: gegevens die offline worden ingevoerd worden opgeslagen. Zodra de app weer verbinding heeft, worden de gegevens dan alsnog geüpload.

Pilot met NEN 3140

Momenteel wordt er een pilot gedaan met de inspectietool. Dit betreft een project waarbij NEN 3140 inspecties worden uitgevoerd met behulp van de app. Inzichten uit de pilot worden gebruikt om kinderziektes te signaleren en op te lossen.

Barend, inspecteur bij A-Quin, is verantwoordelijk voor de communicatie rondom het ontwikkelen van de inspectietool: “Vooral het pilotproject. Daarvoor moet je constant bereikbaar zijn voor als er iets mis is.”

De pilot loopt tot begin november 2021. Hierna wordt naast de NEN 3140 ook de NEN 2767 in de app geïntegreerd. Het doel is dat begin 2022 inspecteurs met de tool aan de slag kunnen.

Toekomst: meer inspecties integreren & dashboard voor klanten

Voor nu is de inspectietool alleen nog te gebruiken voor de NEN 3140 en de NEN 2767 inspectie. Maar er staat meer op de agenda. Uiteindelijk willen de heren alle mogelijke inspecties in de tool integreren, mits het nodig is natuurlijk. De eerstvolgende inspectie op het wensenlijstje is de NEN 1010.

Bovendien staat een dashboard voor klanten nog op de agenda. Hier zouden klanten door in te loggen de voortgang van hun project kunnen monitoren en (tussen)rapporten kunnen downloaden.

Inspectie laten uitvoeren?

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring waarmee ze u kunnen voorzien van waardevolle inzichten en bruikbaar advies.

In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.