Veilig werken met elektriciteit | Gevaar voorkomen

Deel dit bericht

Het is bijna onmisbaar om in ons dagelijks leven geen elektriciteit te gebruiken. Toch ontstaan er grote gevaren bij een verkeerde omgang van elektra. In dit artikel staan de gevaren van werken met spanning omschreven en tips om veilig te werken met elektriciteit. Lees snel verder!

Denk eens aan een wereld zonder elektriciteit: Er is geen verlichting en apparaten werken niet. Het openbare leven ligt stil wanneer er geen elektriciteit is. Daarnaast is het van medisch belang dat er continu stroom geleverd wordt. Vandaar dat ziekenhuizen noodaggregaten hebben. Om voor de aanleg en onderhoud te zorgen zijn er elektrotechnici. Zij werken veilig en betrouwbaar aan elektronische installaties om gevaren te voorkomen.

Verschillende gevaren van elektriciteit

Wordt er verantwoord omgegaan met elektriciteit dan is er niets aan de hand. Toch schuilen er verschillende gevaren in verkeerd gebruik. De uitvoering, aanpassing of onderhoud van elektrische apparaten is specialistisch werk. De meeste ongelukken met elektrische installaties ontstaan door slecht materiaal, of omdat er zonder kennis of ervaring aan gewerkt wordt.

Dit zijn de meest voorkomende gevaren:

Indirect contact met hoogspanning

Direct contact is gevaarlijk, maar indirect contact is nog gevaarlijker. Dit is een van de grootste misverstanden. Aanwezig zijn in de directe omgeving van een geleider onder hoogspanning (meer dan 1000 watt) is levensbedreigend.

Gevaar van een kleine stroomschok

Statische elektriciteit, opgewekt uit wrijving, en reguliere stroom kunnen brand en explosies veroorzaken. Ook bij kleine stroomschokken kunnen er spierverkrampingen ontstaan wat hartproblemen of een hartstilstand tot gevolg heeft.

Effecten van elektriciteit op het lichaam

Stroomsterkte Invloed op het menselijk lichaam Uithoudingstijd
0,5 mA voelbaar, schrikeffect onbepaald
1 mA goed voelbaar onbepaald
2 mA begin van kramp onbepaald
5 mA sterke kramp onbepaald
10 mA loslaten kost veel moeite onbepaald
15 mA loslaten is niet mogelijk en pijnlijke kramp 15 seconden
20 mA + hevige pijn < 15 seconden
30 mA ondraaglijke pijn 1 seconde
40 mA bewusteloosheid, levensgevaar 0,2 seconden
40 mA – 200 mA het hart stopt met werken, de bloedsomloop valt stil, levensgevaarlijk geen
200 mA – 1 ampère brandwonden in weefsels, spieren en zenuwen. geen
> 1 ampère vergiftiging van de nieren geen

Bron: Gevolgen van elektriciteit

Risico’s afhankelijk van omstandigheden

De ernst van een stroomschok is afhankelijk van meerdere factoren bij verkeerd gebruik van elektriciteit. De factoren kunnen o.a. zijn: lichaamsgewicht, conditie en zelfs geslacht. Evenals de tijdsduur van schok, vorm van elektriciteit, het klimaat en aanrakingsoppervlak.

Haal de voordelen uit regelmatige inspectie

Risico’s op brandgevaar en elektrocutie kunt u vermijden door regelmatig te inspecteren. Om veilig te werken met elektrische installaties zijn er verschillende installatievoorschriften. A-Quin kan u van dienst zijn met:

Tips voor veilig werken met elektriciteit

In de RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) en Plan van Aanpak staan de maatregelen om problemen met elektriciteit te voorkomen. De tips van onze adviseurs:

  • Laat het werk verrichten door specialisten
  • Werk niet aan een installatie onder spanning
  • Werk met goed geïsoleerd gereedschap
  • Werk met goede isolatie
  • Zorg voor goede veiligheidsaarding
  • Smeltpatronen zijn de zwakste schakels in een stroomketen
  • Plaats afschermdeksels direct terug
  • Zorg voor goede afscherming van schakel- en stoppenkasten
  • Gebruik zoveel mogelijk lage spanning
  • Bewaar veel afstand bij hoge spanningsgeleiders

Voorkom gevaar en zorg voor een inspectie! A-Quin helpt!

Als inspectie- en adviesbureau zijn we onafhankelijk. Onze inspecteurs beschikken over specialistische kennis en ervaring waarmee ze u kunnen voorzien van waardevolle inzichten en bruikbaar advies.

In een persoonlijk gesprek maken we graag kennis en kijken we gezamenlijk hoe we u van dienst kunnen zijn. Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen over brandveiligheid?