Beheer van technische installaties in gemeenten: het is een van de vele taken die een gemeente heeft. Meestal is het gewoon goed geregeld. Maar als er een keer iets mis gaat, blijkt pas welke cruciale stappen vergeten zijn. En dan kunnen de gevolgen heel vervelend uitpakken voor personen in de organisatie.
Aansprakelijk en strafbaar
Mans Damen, directeur van A-Quin vertelt: “In Boxtel werd een vrouw geëlektrocuteerd onder de douche van een studentenhuis. De gemeente onderhield dat pand. Na onderzoek bleek dat de gemeente aansprakelijk en ook strafbaar was. De rechter heeft de gemeente Boxtel, de verhuurorganisatie en de technische dienst van die organisatie schuldig bevonden aan dood door schuld. Er zijn hoge boetes aan de partijen opgelegd. Je wilt niet alleen zo’n naar ongeval voorkomen, maar ook alle rompslomp en gevolgen daarna. Gemeenten doen heel hard hun best en ze hebben het vaak echt wel goed geregeld. Maar die laatste stap: het vastleggen in een beleidsplan en het aanwijzen van een installatieverantwoordelijke, die wordt nog veel te vaak vergeten. En net die ene stap kan grote problemen en hoge boetes voorkomen.”
Wie is eindverantwoordelijk?
Veel gemeentes laten hun installaties keuren door een externe partij. Maar doet die partij wel alles wat er moet gebeuren? Leggen ze alles ook op de juiste manier vast? En wie is in de gemeentelijke organisatie eigenlijk de eindverantwoordelijke voor de technische installaties?
Vastleggen en borgen
Mans Damen vertelt graag hoe A-Quin gemeenten kan helpen: “Met een Elektrotechnisch Beleidsplan leggen we alle belangrijke informatie binnen een gemeente vast. We zorgen dat dit plan ook politiek en bestuurlijk gedragen is. Met de NEN3140 inspectie zorgen we voor beperking van elektrische risico’s bij werkzaamheden aan elektrische installaties. Hierbij kun je denken aan uitbreidingen en onderhoud. Dit bereiken we door strikte voorwaarden te geven voor de werkwijze en de in te huren professionele partijen. We inspecteren de installaties periodiek, zodat de gemeente elektrische risico’s kan beperken bij het gebruik van elektrische installaties en apparatuur.”
Veilig en vaardig
De implementatie van NEN3140:2015 in gemeenten heeft mooie resultaten: Veilige werkmethoden zijn ingevoerd en vastgelegd en verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn toegewezen. De verantwoordelijke personen hebben de vereiste kennis en vaardigheden en de elektrotechnische installaties en elektrische arbeidsmiddelen zijn en blijven op een veilig niveau. En zo hoort het ook want de inwoners verwachten niet anders.
Ook voor uw gemeente
“Tijdens het invoeren van de NEN3140:2015 maken we een RI&E voor de elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. Komen we problemen tegen, dan lossen we die op.” Mans Damen weet dat veel gemeenten de hulp van A-Quin goed kunnen gebruiken. Wilt u weten hoe uw gemeente er voor staat? Neem dan vrijblijvend contact op met A-Quin, telefoonnummer 0184-410712 of mail met info@a-quin.nl.