Duurzaamheid door onderzoek

Deel dit bericht

We staan voor een enorme opgave de komende jaren. Want steeds meer aquaducten, bruggen en sluizen zijn toe aan vervanging. Bij vervanging komt een hoop bouwmateriaal en uitstoot kijken. Maar is een duurzamere manier niet mogelijk?

Rond de zestiger jaren zijn er veel objecten en beweegbare kunstwerken gebouwd. Al deze kunstwerken komen nu aan het einde van hun levenscyclus. Dat wil zeggen dat deze objecten gerenoveerd of vervangen moeten worden.

Vaststellen hoe lang een brug mee kan? Dat is niet snel bepaald. Door verschillende onderzoeken wordt de huidige staat in kaart gebracht. Onderzoeken naar wat levensverlengend werkt; daarin zit de kracht van A-Quin. Vervanging is daarom niet altijd het juiste antwoord. Daarnaast behoort monitoring tot de opties, om de huidige infrastructuur zo lang mogelijk te laten meegaan.

“Veel bruggen zijn tussen de jaren 60 en 80 gebouwd. Bepaalde elementen naderen het einde van de levensduur, ook werktuigbouwkundig. Aan ons de taak om gericht te onderzoeken wat er aan vervanging toe is, wat er wellicht nog gereviseerd kan worden of waar er risico’s zitten. Dat moet heel zorgvuldig gebeuren om de veiligheid te kunnen waarborgen en aan de gestelde eisen te voldoen.”
Olivier Dolk, projectleider en adviseur bij A-Quin

 

 

 

Op onafhankelijke en deskundige manier, wordt de staat van brug, sluis of aquaduct in kaart gebracht. Door het uitvoeren van onderzoek spelen we een belangrijke rol in het maken van duurzame keuzes. Het is het duurzaamst als geen vervanging hoeft plaats te vinden.

“Ook gerichte onderzoeken kunnen bepaalde knelpunten goed in beeld brengen. Daardoor kan er levensverlengend worden gewerkt. Zo voert A-Quin bijvoorbeeld endoscopisch visuele inspecties uit in de tandwielkasten. Zo beoordelen we de kwaliteit van de lagers en checken we op corrosie, stilstandschades of andere faalwijzes.”

Olivier Dolk, projectleider en adviseur bij A-Quin

Daarom geven wij de voorkeur aan onderzoek wat nog levensverlengend kan werken. Altijd met oog op de veiligheid van een kunstwerk. Zo helpen wij mee de Nederlandse infrastructuur veilig te houden.

Bel ons op 0184 – 41 07 12 of stel uw vraag via ons contactformulier.

Meer lezen? Bekijk hier dan relevante artikelen:

Werktuigbouw inspectie | Doel & Uitleg
Wat is de NEN-EN 60204-1 inspectie?
A-Quin inspecteert Botlekbrug Hoogvliet volgens de NEN 60204
Wat houdt de NEN 6787 inspectie in?